Blog

Çocukların Popüler İletişim Uygulamaları Kullanmamaları Gerekiyor

Nişantaşı Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müjen İnlem yaptığı açıklama ile, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Bildirge de güvenlik birimine gelen ya da getirilen çocuklar üzerinde yapılan istatistiklere ilişkin bilgi vererek, 2016 yılı ile bu yılki karşılaştırma da yüzde 10’luk bir artış olduğuna vurgu yaptı.

2016 yılında güvenlik birimi kayıtlarına göre 303 bin 213 çocuk suç işlerken bu rakam,2017 yılında 330 bin 435’e yükselmiştir.

Bu çocukların %54,8’ini 15 ile 17, yüzde 23,2’sini 12 ile 14, yüzde 21,9’unu lise 11 yaş ile alt yaş grubundakiler oluşturmaktadır.

Bunların yüzde 65, 4’ü erkek, geriye kalan %34,6’sı ise kız çocuklarıdır.

Çocukların çoğunluğu mağduriyet ve suça sürüklenen me nedenlerinden geldiği veya getirildiği tespit edilmiştir

Geçen sene suça sürüklenen mi nedeniyle güvenlik birimine düşen kayıtlara göre 108 bin 675 çocuğun yüzde 36,1’i yaralama, yüzde 23,1’i hırsızlık, kalanı da cinsel suçlar ve mala zarar verme gibi suçlardan getirilmiştir.

İyi bir eğitimle sorunun  aşılabileceğini değinen Çocuk ve Erişkin Psikiyatri Yrd.Doç.Dr. Müjen İnlem, bu konuda en büyük görevin aileye düştüğünü değinerek anne ve babaların iyi biberon model olmaları gerektiğini, çocukların hayal dünyalarını kısıtlayan Facebook, Instagram ve Twitter gibi sanal bir dünyayı yerine, toprağı basarak ve oyun oynayarak gerçek dünya ile bağlantı kurmalarının şart olduğunu bildirdi. Bu sosyal ağ uygulamalarını google play store üzerinden ve iTunes üzerinden güvenle indirebilirsiniz.

Teknolojik gelişimin çok önemli olduğunu fakat çocukların yaşları gereği soyutlama olayını algılayamadıklarını hayal dünyası ile kendi dünyalarını birleştirip, onu yaşamaya çalıştıklarını ve bunun da onlara zarar verdiğine dikkatini çekti.

Çocukların sosyal medyayı lise son sınıfta ya da üniversiteye başladıklarında kullanması gerektiği konusunda aileleri kendi başından geçen olayları da anlatarak, örneklendirme yöntemi ile uyardı.

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu